Catogorieen

The Lotus - Symbol of Enlightenment

De lotusbloem is een waterplant en wortelt in een moerasachtige bodem, zonder dat de bladeren en bloemen er ooit modderig uitzien. Dit is de reden waarom de lotusbloem symbool staat voor zuiverheid. Het zelfreinigende vermogen van de bladeren wordt wel het lotus-effect genoemd. De Lotus in het hindoe├»sme symboliseert welvaart, schoonheid, vruchtbaarheid, eeuwigheid en de eeuwige jeugd. In het boeddhisme staan lotusbloemen ook voor zuiverheid van spraak, geest en lichaam boven het water, verlangen en gehechtheid. Verschillende kleuren van Lotus worden symbolisch gebruikt voor aspecten van de perfectie. Er zijn vier kleuren, roze, blauw, rood en wit. Rood vertegenwoordigt het hart - de zuiverheid ervan, oorspronkelijke natuur, mededogen, passie, liefde en andere kwaliteiten. Wit symboliseert geestelijke perfectie en volledige mentale zuiverheid. Roze staat voor de Boeddha en is de opperste lotus. Blauw staat voor wijsheid, kennis en overwinning op de zintuigen. Lotussen worden ook gebruikt om chakra's, energie-centra in het lichaam te vertegenwoordigen. 

ROZE LOTUSBLOEM
De roze lotusbloem staat symbool voor de ware ziel van een individu en staat voor puurheid. De Lotus groeit met zijn wortels in de modder via een lange steel door het water naar het licht. Deze wordt ook gezien als de menselijke groei. De mens groeit vanuit een onbewust leven (wortels in de modder) via zijn levenspad (de lange steel) naar het bewustzijn (de geopende lotusbloem). In haar hoogste bloei vertegenwoordigt de Lotus het zuiver spirituele. 

WITTE LOTUSBLOEM

Deze symboliseert de staat van totale geestelijke zuiverheid en geestelijke perfectie, en pacificatie van onze aard. 

RODE LOTUSBLOEM

Symboliseert de originele aard van het hart. Het is de lotusbloem van liefde, medeleven, hartstocht, activiteit en alle kwaliteiten v/h hart. 

BLAUWE LOTUSBLOEM

Staat symbool voor de overwinning van de geest over intelligentie, wijsheid en kennis. De blauwe lotusbloem wordt altijd afgebeeld als gedeeltelijk geopende knop, in tegenstelling tot de rode lotusbloem; zijn middengedeelte 
wordt nooit getoond. 

TYPE 
Er zijn vijf verschillende Lotus soorten en ze zijn allemaal familie van de waterlelie. Twee daarvan zijn v/h geslacht Nelumbo en drie zijn v/h geslacht Nymphaea. De witte lotus, de Nelumbo nucifera, was de heilige lotus bij de oude Egyptenaren. In de oude Egyptische kunst wordt de blauwe lotus, Nelumbo caerulea, ook afgebeeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten